Lifestyle

Dok njeni vršnjaci spavaju, Anđelija muze krave, takođe je i odličan đak ali i farmer!

U ruralnom okruženju sela Rutevac, dok većina njenih vršnjaka još uvijek spava, petnaestogodišnja Anđelija Ilić marljivo radi na obavljanju svojih poljoprivrednih dužnosti. Ona nije samo izuzetno vrijedna učenica, već je i izvanredna farmerica.

Kada završe školski časovi, Anđelija ne gubi vrijeme nego se odmah upušta u brigu o kravama na porodičnoj farmi. Za nju, dan počinje u zoru, već oko pet sati ujutru.

S ljubavlju i predanošću prema svom poslu, Anđelija započinje svoj dan pripremajući silažu, smjesu sečenog kukuruza koja će služiti kao hrana za krave i koja se čuva u silosima. Nakon toga, slijedi hranjenje krava i ostali poslovi na farmi.

Iako mnogi možda ne bi mogli zamisliti takav životni ritam, za Anđeliju je to normalna svakodnevica. Njeni roditelji, s kojima zajedno radi na farmi, cijene njen doprinos i smatraju je desnom rukom u obavljanju poljoprivrednih poslova.

Već od desete godine, Anđelija je pokazala izuzetnu sposobnost u muži krava, a svaka krava na njihovoj farmi nosi svoje ime, što ukazuje na poseban odnos koji Anđelija njeguje prema njima.

Osim krava, imali su i bikove, iako trenutno nemaju, planiraju ih uskoro ponovno uvesti. Također, porodica Ilić ima i odgajivačicu rotvajlera, što dodatno obogaćuje njihov život na farmi.

Unatoč svojoj strasti i predanosti prema poljoprivredi, Anđelija se suočava s nerazumijevanjem svojih vršnjaka koji žive potpuno drugačijim životom. Za većinu njih, teško je shvatiti koliko posla zahtijeva vođenje farme i koliko je ozbiljan taj posao. Ipak, to je ne obeshrabruje.

Naprotiv, Anđelija ima jasno postavljen cilj – nakon završetka školovanja, planira nastaviti porodični biznis i unaprijediti gazdinstvo. Njena želja je da upiše poljoprivrednu školu, s fokusom na veterinarsku tehniku, te da nakon toga, kroz dalje obrazovanje i rad, doprinese širenju porodičnog imanja.

Njena predanost i trud prepoznati su i nagrađeni. U decembru 2023. godine, Anđelija je zasluženo dobila prestižnu nagradu “Mlada nada srpskog agrara”, dodijeljenu od strane organizacije “Poljoprivrednik nove generacije”.

Ova nagrada dodatno potvrđuje Anđelijinu predanost, ali i priznaje njen doprinos i potencijal u poljoprivrednom sektoru. S obzirom na njen talenat, posvećenost i ciljeve, ne sumnjam da će Anđelija ostvariti sjajne rezultate u svojoj budućnosti na polju poljoprivrede.