Vijesti

MARIJA RADI KAO PRAVNICA, A POTOM ČUVA POSEBNE OVCE: Paraćinka se odlučila za SELO, a evo KAKO joj život teče

Marija Rajić je obrazovana žena koja se odlučila baviti ovcama. Osim ako nije simbolike, nema ničeg lošeg u tome biti crna ovca, janje. baš suprotno. Živi dokaz je prava zajednica Marije Rajić, rijetkost u okruženju, poput diplomirane pravnice Marije, obrazovanih ljudi koji rade u gradu i žive na selu Jedinstvena među ženama. Ona već četvrtu godinu uzgaja ovce romanovske pasmine crne boje na svom imanju u Gornjoj Mutnici kod Paraćina.

Kad odrastu, sivkasto su bijele boje s crnim glavama i nogama. S odrezanom kosom izgledaju kao koze. Za Mariju i njezinu kćer Mitru (12) ovčarstvo je puno više od posla. Oni su ljubav, hobiji i opuštanje, zbog čega su farmi smislili prikladno ime. Nakon duge rasprave prozvali su je “Kraljica Marija”.

– Romanovska ovca potiče iz Rusije. Nastala je sredinom 19. veka u Jaroslavskoj oblasti u okrugu Romanov, te otuda rasa romanovska. Carskom je nazivaju zbog velike plodnosti, a kako je farma moja, ime se samo nametnulo. Za mene su te ovce zaista carice. A tako se i ponašaju – sa osmehom priča Marija. Jagnje kao kućni ljubimac

Poznato je da se lijepi crni janjci maze i igraju, pa je jedan bračni par iz Beograda nedavno kupio jednog za kućnog ljubimca. Voli ih i Marijina kći Mitra koja im često pjeva i svira violinu! Iako je imala mnogo obaveza u osnovnoj školi i glazbenoj školi, a trenirala je i karate, bila je uključena u sve poslove na imanju pa nije bilo sumnje da će biti majčina nasljednica. Već je znao ime svake ovce i kako se ponašaju. Rekla je da je odrasla na selu među životinjama. Njezin pradjed još čuva ovce.

Domaća rasa. Prije nekoliko godina počela je istraživati ​​koje bi pasmine mogla uzgajati. Kad je izbila epidemija koronavirusa, odlučila se za Romanovsku, pa je kupila jedanaest djevojaka i dva ovna. Ubrzo su ovce pronašle svoj novi dom, takoreći “kraljevski stan”. Njihova je štala zanimljiva drvena građevina, a Marija se ove godine odlučila poslužiti modernom tehnologijom te je kupila kameru kako bi se krave mogle pratiti 24 sata dnevno.

– Ovo mi puno znači, pogotovo kada je janjetina u pitanju. Ne moram ustajati noću i mogu pratiti situaciju putem mobilne aplikacije na telefonu. Trenutno imam tridesetak ovaca i otprilike isto toliko ove godine janjadi. Odabrao sam ovu pasminu upravo zbog njezinih reproduktivnih sposobnosti jer jedna ovca godišnje može dati između četiri i šest janjadi.

Zbog dobre ishrane rađala je dva puta godišnje i rodila četvorke. Nakon rođenja izmjerim svaki klas i označim ga vrpcom oko vrata da znam tko mu je majka. Romanovske ovce imaju svoju krvnu liniju, roditelji im se moraju znati, a prilikom parenja ne može doći do srodstva do trećeg koljena.

Svi moji “carevi” imaju ušne markice, koje su zataknute – objasnio je naš sugovornik koji kaže da je ovčarstvo dobro zanimanje. Pogotovo kada vidite kako se rađa novi život. Ti si tu, ti ga dočekaš, ti ga ispratiš. Donosi radost, a Romanove je lako osuditi, takva je priroda priče. Dva ili tri mjeseca nakon rođenja mladi su podvrgnuti selekciji.

Većina janjadi zadovoljava standarde i prodaje se za rasplod, a Marija dio drži za sebe za proširenje stada, a ostatak za stol. Ovce ne muzu jer onda janjci nemaju dovoljno mlijeka. To ne čudi, budući da ovce romanovke ne rađaju samo jedno janje kao domaće ovce. Također su vrlo rane, počinju se razmnožavati već sa šest mjeseci.

Ugledna odvjetnica rekla je da je zadovoljna rezultatima svog truda na farmi. Tržište ga ima. Štoviše, nakon završetka teškog posla u lokalnom poreznom uredu, vrijeme je za opuštanje i uživanje u prekrasnom carstvu ovaca. Ne može se zanemariti ekonomska računica, tim više što ne kupuje hranu za životinje.

Ovce Ovce foto: RINA – Imamo svoje žitarice, kukuruz, ječam, sijeno… Ljeti ovce slobodno pasu na našoj zemlji. Po potrebi nabavljamo posebne koncentrate za janjad, a država daje poticaje i za šišanje. Za ruralna područja, uključujući i Gornju Mutnicu, 10 ovaca je bilo dovoljno da dobijem bonus, pa sam tu pomoć koristio od početka

U svakom slučaju, vrlo je rijedak slučaj da se ovce uzgajaju među poljoprivrednim obiteljima u gradu Palachinu. Ako netko uzgaja ovce, on to radi da zadovolji svoje potrebe. Tako je u celoj Srbiji. Kad mladi odu iz sela, pogotovo nakon fakulteta, gotovo da se i ne vrate. Maria im govori da učine suprotno. Frizure, pedikure i manikure Marijini “carevi” imaju uredne frizure, zahvaljujući šišanju dvaput godišnje kod svoje gazdarice.

Vuna romanovske ovce brzo raste, a Maria vježba šišanje i podrezivanje papaka prije janjenja. – Vunu svaki put uredno spakiram, ali ne znam što ću s njom. Provjerio sam puno informacija i nisam uspio pronaći rješenje. Sad sam čula da se u Drenovcu održava drag race pa sam odlučila otići tamo na proljeće – kaže Marija. -Svatko tko posjeduje imanje i živi na selu, ili barem ima želju živjeti na selu, trebao bi se baviti nekom granom poljoprivrede.

Moja poruka svim tim mladima ljudima je da ne dozvole da im imanje propada već da obezbede sebi zdravu hranu, a pri tom i zadovoljstvo da vide plod svog rada i truda. Budućnost je u poljoprivredi. Iako svakodnevno putujem u Paraćin na posao, ne pada mi na pamet da se preselim. Ovde sam svoj na svome – zaključuje Marija.

UKOLIKO ZELITE DODAJTE ME NA PROFIL ISPOD:
FACEBOOK