Vijesti

Mejrema iz Maglaja uživa čuvajući ovce i ne stidi se toga: “Šta ima veze ako sam žensko, ne sramim se čuvati ovce!”

Mejrema, 16-godišnja djevojka iz Maglaja, ne samo da se ne stidi činjenice da se bavi čuvanjem ovaca, već se ponosi svojim poslom. Njen pristup poslu, koji je obično rezerviran za starije ili muškarce, ističe važnost rada na seoskim imanjima i doprinos mladih ruralnoj ekonomiji.

Njeni riječi, “Moram razmišljati o budućnosti kako bih olakšala roditeljima. Kad zaradim svoju marku, njima će biti lakše,” odražavaju ne samo njenu posvećenost poslu, već i njenu svijest o ekonomskoj podršci koju može pružiti svojoj obitelji. Njen primjer može inspirirati druge mlade ljude da cijene vrijednost rada na zemlji i ruralnog života.

S druge strane, situacija u Španiji, koja je jedan od najvećih proizvođača jagnjetine u EU, izaziva zabrinutost zbog drastičnog pada u proizvodnji ovčijeg mesa. Udruženje Pastores Grupo Cooperativo, koje okuplja 800 pastira iz 400 sela, suočava se s izazovima poput nedostatka radne snage i smanjenja prostora za ispašu zbog urbanih širenja i industrijskih poligona.

Antonio Enfedaque, lokalni pastir koji uzgaja ovce uz pomoć svojih sinova, oslikava teškoće s kojima se susreću pastiri u Španiji. Iako nudi pristojnu plaću od 2.000 eura mjesečno, teško je pronaći radnike spremne nositi se s zahtjevima posla koji uključuje rad od 14 sati dnevno, bez godišnjeg odmora ili praznika, te suočavanje s nepredvidivim vremenskim uvjetima.

Osim problema s radnom snagom, pastiri se suočavaju i s promjenama u prehrambenim navikama španskog stanovništva, što rezultira padom potrošnje ovčetine. To stavlja dodatni pritisak na već ranjiv sektor, što zahtijeva podršku i intervenciju kako bi se očuvala tradicija i ekonomska održivost ovčarstva u Španiji.

Uprkos izazovima, pastiri i zadruge poput Pastores Grupo Cooperativo nastavljaju se boriti za opstanak sektora, tražeći podršku i subvencije od strane države i EU. Njihova upornost i predanost očuvanju tradicije i kulturne baštine koja seže stoljećima inspiriraju poštovanje i podršku, dok se nadaju boljoj budućnosti za ovčarstvo u Španiji.