Vijesti

26-godišnja zvijezda ostavila sav luksuz iza sebe i okrenula se uzgoju stoke na selu (FOTO)

Konzumiranje mliječnih proizvoda podržava zdrav režim vježbanja za žene, uprkos dezinformacijama koje prevladavaju u svijetu fitnesa. Tako kaže Emily Shaw, 26-godišnjakinja koja se opisuje kao “djevojka iz Pennsylvanije koja voli mliječne proizvode”, koja je svoju strast prema mlijeku i fitnesu pretvorila u posao coacha – Dairy Girl Fitness (DGF) – i rastući broj pratilaca na društvenim mrežama.

Shaw ima gotovo 23.000 pratilaca na Instagramu i 1.500 članova privatne Facebook grupe. Također vodi posao coacha sa dva pomoćna trenera i 30 klijenata, pomažući ženama orijentiranim na zdravlje da uključe mliječne proizvode u svoje fitnes programe.

Prema njenom iskustvu, kultura fitnesa često je dominirana poznatim sportistima koji su se odlučili za veganske dijete – poput Jamesa Wilksa, bivšeg profesionalnog borca.

“Ako neko želi biti najbolji sportista”, rekao je u intervjuu za Great Vegan Athletes, “mora svoje tijelo snabdijevati najboljom dostupnom ishranom, a to je…biljna ishrana.”

Ali Shaw želi da njeni klijenti razumiju ulogu koju mliječni proizvodi imaju u optimizaciji zdravlja i fitnesa.

I bijelo i čokoladno mlijeko su pokazali da pomažu u oporavku mišića nakon treninga, prema studiji iz 2016. godine u British Journal of Nutrition, i možda su čak i superiorni za rehidraciju u poređenju s drugim elektrolitima i napitcima bogatim ugljenim hidratima.

Konzumacija mlijeka ili proteina surutke, prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u medicinskom časopisu Karger, povezana je s povećanjem mišićne mase i smanjenjem masnog tkiva kod žena posebno.

Osnaživanje ovih manje poznatih veza između mlijeka i aktivnog načina života nešto je što Shaw ozbiljno shvata.

“Stvarno se trudim da povežem mnoge nutricionističke koristi od mlijeka i kako to može pomoći ljudima da ostvare svoje zdravstvene i fitnes ciljeve”, kaže ona za Daily Churn, “bilo da je u pitanju gubitak težine, pokušaj izgradnje mišića ili samo želja da se osjećaju zdravije.”

Napajanje mliječnim proizvodima
Tokom djetinjstva u ruralnom Williamsburgu, Pa., Shaw je takmičila u sportskim aktivnostima poslije škole i na izložbama, izlagala registrirane holštajn krave sa svojom porodicom.

Danas živi blizu Gainesvillea, Fla., ali kaže da su je ranija iskustva oblikovala drugačije u pogledu konzumiranja mlijeka i drugih mliječnih proizvoda kao dijela njenog fitnes režima.

Shaw je počela da vježba s utezima dok je pohađala Univerzitet Penn State, gdje je 2017. godine stekla diplomu iz menadžmenta poljoprivrede.

U tom periodu primijetila je razočaravajući trend: mnogi ljudi su se činili dezinformiranim o vrijednosti mliječnih proizvoda u zdravom načinu života. Zato je preuzela stvar u svoje ruke s anegdotama iz svog ličnog života ispričanim na konverzacijski i angažovani način.

Jedna od njenih koleginica koja se obučava za coacha, Olivia Lagunzad, kaže da je prvi put upoznala Emily 2019. godine kada su pohađale Impact Fitness Coaching Academy – i odmah bila zaintrigirana.

“Emily ima tako taktičan način dijeljenja svog iskustva i istine o industriji”, kaže ona za Daily Churn.

“Mislim da je [ona] sjajan dodatak fitnes svijetu gdje se obično mliječni proizvodi srame ili isključuju iz tradicionalnog ‘zdravog načina života’.”

Što se nje tiče, Shaw je prepoznala potencijalnu vrijednost svog jedinstvenog stajališta i u martu 2018. godine odlučila je svoju ljubav prema mlijeku i fitnesu prenijeti na internet.

Suprotstavljanje anti-mliječnoj sentimentu
Shaw kaže da nije uvijek lako zagovarati mlijeko u klimi društvenih medija prepunoj anti-mliječnih poruka.

“Djevojko, mliječna industrija je odvratna”, kaže Clara Van Biesebroeckin u komentaru na Facebooku od 19. februara 2021. godine. “Mlijeko koje krave proizvode je namijenjeno teladima, ne ljudima.”

Iako je teško nositi se s komentarima poput ovih, Shaw kaže da to ne dopušta da je obeshrabre.

“Gledam to kao način da povećam svoju angažovanost”, kaže ona. “Takođe je korisno da se fokus

UKOLIKO ZELITE DODAJTE ME NA PROFIL ISPOD:
FACEBOOK

error: Content is protected !!