Ispovijesti

NIKO NEĆE DA BERE ŠPARGLE U NEMAČKOJ, a dnevnice 150 EURA i obezbijeđen smještaj

Nemačka svake godine na proleće upada u groznicu izazvanu sezonom špargli. Ali i ove godine, iako pandemija više nije problem, špargle nema ko da bere. Opet nedostaju sezonski radnici, sada zbog rata u Ukrajini.

Za one koji nisu zadovoljni dnevnicama u Srbiji, odlazak u Njemačku znači i deset puta veću zaradu, posebno u branju šparoga, gdje se može zaraditi i do 150 eura dnevno. Radno vrijeme je osam do deset sati, s jednom pauzom, a nedjelje su slobodne.

Iako su plaće u poljoprivredi oko osam i pol eura po satu, što je za većinu Nijemaca vrlo niska plaća, za strance, posebice Hrvate i Poljake, ovakav posao je atrakcija.

Međutim, mišljenja su podijeljena, neki se vesele brzoj zaradi, dok drugi ističu nedostatke, uključujući dugo radno vrijeme, smještaj u radnim logorima, visoke cijene hrane i druge izazove.

Velik dio Njemačke, uglavnom područje Donje Rajne, oko Berlina ili jugozapad zemlje, sada je ispunjen poljima i nizovima brda prekrivenih folijom. Sezona bijelih šparoga je na vrhuncu. Tisuće radnika vade iz zemlje stabljike omiljenog njemačkog povrća. To traje sve do kraja lipnja, kada tradicionalno na Ivanje (24. lipnja) završava sezona šparoga.

Njemačka je samo prošle godine proizvela 117.000 tona ovog povrća, što je porast u odnosu na prethodnu godinu. Poljoprivrednici se nadaju da će se ovogodišnji ukupni broj još povećati i približiti rekordu iz 2018., kada je 133.000 tona šparoga isporučeno s polja na stolove u Njemačkoj i diljem svijeta.

Rat u Ukrajini sprečava dolazak sezonaca

Ali ove godine, kao i prethodnih godina pandemije, uzgajivači se bore pronaći radnike spremne za težak posao. Žetva 2020. bila je rekordno niska, uglavnom zbog nedostatka radnika koji nisu mogli putovati u Njemačku zbog prvog karantina. Tradicionalno najveći broj sezonskih radnika koji beru šparoge i jagode dolazi iz Poljske i Rumunjske.

U godini pandemije 2020. vlada je čak izdala posebne propusnice poljoprivrednicima s kojima su sezonski radnici i dalje mogli posebnim čarter letovima ići na njemačka polja šparoga. Situacija se prošle godine popravila, no nakon što je ove godine prošao problem epidemije, ponovno se pojavio novi problem: rat u Ukrajini.

Odnosno, posljednjih godina, posebno oko Berlina, dolazi im mnogo ukrajinskih studenata, kojima je to dobrodošla zarada tijekom ljetnih praznika. Sada, iz razumljivih razloga, na to ne mogu računati. Teško je računati i na 400.000 izbjeglica koje u Njemačku stižu iz Ukrajine jer će, kako kažu u poljoprivrednoj udruzi, biti prekasno za sezonu.

Tome treba dodati i činjenicu da mnogi rumunjski igrači iz prošle sezone neće doći ove godine jer je mnogim rezervistima zabranjeno napuštanje zemlje zbog situacije u Ukrajini.

Ljubav prema šparglama kopni?

Mnogim sezonskim entuzijastima ne sviđa se ova situacija jer gube važan izvor prihoda. Iako sezonski radnici u Njemačkoj obično zarađuju samo zakonski minimum od 9,82 eura po satu (koji bi od 1. lipnja trebao porasti na 10,45 eura), au mnogim se kućanstvima radnicima troškovi smještaja, prijevoza i hrane odbijaju od plaće po satu, za mnoge ljude , dobrodošao im je tromjesečni boravak u Njemačkoj kako bi poboljšali obiteljski budžet.

Ali možda će uskoro uobičajena njemačka blagost i histerija oko šparoga biti stvar prošlosti. Sve manje Nijemaca slijedi “kult šparoga”, pokazuje studija. Prema anketi koju je po nalogu agencije DPA proveo institut YouGov, interes za ovo povrće opada, posebice među mlađim generacijama.

Kao rezultat toga, samo 47% ispitanika u dobi od 18 do 24 godine reklo je da voli šparoge. Što su ispitanici stariji, to je njihov afinitet prema povrću veći: nevjerojatnih 74% starijih od 55 godina reklo je da su obožavatelji. Studija zaključuje da bi njemačka opsjednutost šparogama mogla nestati ako mlađe generacije ne promijene svoj ukus kako stare.

error: Content is protected !!