Vijesti

Hoće li Rusija koristiti nuklearno oružje? Stručnjaci upozoravaju, mogu ispaliti ‘pucanj upozorenja’

Ako bi se taktičke nuklearne bombe uspješno upotrijebile, NATO bi morao popustiti pred zahtjevima Kremlja ili riskirati daljnje nuklearne napade koji bi mogli izmaći kontroli. Ako NATO ostane čvrst, Putin riskira gubitak potpore saveznika poput Kine i Indije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je nezakonitu aneksiju četiri ukrajinske regije u govoru u petak i obećao koristiti “sva raspoloživa sredstva” za obranu novog teritorija. Također je rekao da su Sjedinjene Države napravile presedan za bacanje atomskih bombi u Drugom svjetskom ratu. Kako se vojna moć kojom se nekoć hvalio pokazala inferiornom u odnosu na Ukrajinu, ogromne zalihe nuklearnog oružja postale su posljednja Putinova vjerodostojna prijetnja u njegovoj borbi protiv Zapada.

Analitičari za sada vjeruju da je rizik da Putin upotrijebi najveći nuklearni arsenal na svijetu i dalje nizak. CIA kaže da ne vidi znakove neposrednog ruskog nuklearnog napada, a Bijela kuća upozorava da će se “Rusija suočiti s katastrofalnim posljedicama” ako Putin učini nezamislivo i pritisne gumb za lansiranje.

Ruski nuklearni arsenal najveći je na svijetu i uključuje manje moćne taktičke bombe i strateško oružje koje može uništiti cijele gradove. Ruske taktičke nuklearne bombe imaju snagu između deset i sto tona i namijenjene su za korištenje na bojnom polju. Drugim riječima, atomska bomba bačena na Hirošimu 1945. bila je teška otprilike 18 tona.

Rusija ima nekoliko načina za korištenje taktičkog nuklearnog oružja. Na primjer, Putin bi mogao lansirati krstareću raketu Kalibr s broda u Crnom moru ili mlažnjaka iznad ruskog teritorija. Također može lansirati balističke rakete Iskander kratkog dometa koje se lansiraju s kopna. Mogao je detonirati jednu od njih kao “bombu upozorenja” daleko od bojnog polja, a da ne izazove žrtve. U ovom slučaju, eksplozija bi bila demonstracija sposobnosti odvraćanja SAD-a i NATO-a od povlačenja.

Međutim, čak i tada bi radioaktivne padavine učinile zonu eksplozije i okolna područja ekstremnom biološkom opasnošću. Nuklearni oblak mogao bi zapuhati i prema zapadu iznad zemalja NATO-a, što bi se moglo protumačiti kao napad na neku od članica. Visoki obrambeni izvor rekao je da je mogućnost demonstracija u Crnom moru vjerojatnija nego uporaba taktičkih nuklearnih bombi u Ukrajini. Ako Putin to odluči, suočit će se s velikim rizicima.

– Izvori kažu da bi mogli slučajno napasti ruske gradove blizu ukrajinske granice, poput Belgoroda.

Ako bi se taktičke nuklearne bombe uspješno upotrijebile, NATO bi morao popustiti pred zahtjevima Kremlja ili riskirati daljnje nuklearne napade koji bi mogli izmaći kontroli. Ako NATO ostane čvrst, Putin riskira gubitak potpore saveznika poput Kine i Indije.

Alternativno, Putin bi mogao odlučiti baciti nuklearno oružje na ukrajinske položaje kako bi pokazao Zapadu da ozbiljno misli. Andrey Baklitskiy, viši istraživač specijaliziran za nuklearne rizike na Institutu Ujedinjenih naroda za istraživanje razoružanja, rekao je da će to biti “jedna od najvažnijih odluka u povijesti planeta”.

Analitičari nagađaju da bi se čak i Putin mogao boriti da postane prvi svjetski čelnik od američkog predsjednika Harryja Trumana koji je upotrijebio nuklearno oružje. Osim toga, analitičari su se mučili identificirati mete na bojnom polju vrijedne Putinovih visokih troškova.

Pavel Podvig, viši istraživač specijaliziran za nuklearno oružje u think tanku Ujedinjenih naroda za razoružanje, istaknuo je da rat nije bio protiv “velike koncentracije trupa”. Zemlje na koje padaju nuklearne bombe možda su novi teritoriji koje je Rusija nedavno pripojila lažnim referendumima. Područje bi tada bilo ozračeno i nenastanjivo. Zbog toga bi Putin mogao odlučiti da je jedina učinkovita uporaba nuklearnog arsenala protiv članica NATO-a. Nuklearni napad na teritorij NATO-a odmah bi pokrenuo Članak 5. kolektivne obrane, a iako je nejasno kakav bi oblik NATO-ovog odgovora bio, za Putina bi on svakako bio razoran.

Budući da je razlog za donošenje odluke da nedostaci svake opcije jasno nadmašuju prednosti, procijenjena vjerojatnost da će se Putin okrenuti svom najnovijem adutu ostaje niska. Nervozni promatrači Kremlja priznaju da nisu sigurni što on misli ili uopće je li racionalan i dobro informiran.

– Danas u američkoj obavještajnoj zajednici nismo vidjeli nikakve stvarne dokaze da se približava stvarnoj uporabi, da postoji neposredna prijetnja od uporabe taktičkog nuklearnog oružja – rekao je direktor CIA-e William Burns.

Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje dugog dometa u izravnom sukobu sa Sjedinjenim Državama, a ono je spremno za borbu. Ali analitičari kažu da to nije slučaj s njezinim zalihama bojevih glava kratkog dometa, takozvanog taktičkog oružja koje bi Putin mogao upotrijebiti u Ukrajini.

– Sve to oružje je u skladištu – rekao je Podvig. Rusija nije objavila potpuni popis svog taktičkog nuklearnog oružja i njegovih mogućnosti. Putin bi mogao naručiti tajno pripremljen mali avion za hitnu upotrebu. Osim toga, javno uklanjanje oružja iz zaliha je taktika koju Putin može koristiti za povećanje pritiska, a da ga zapravo ne upotrijebi. Nadao se da će američki sateliti otkriti aktivnost i da će to prestrašiti zapadne sile da prekinu svoju potporu Ukrajini.

Analitičari također očekuju da će druge eskalacije biti prve, uključujući pojačanu rusku upotrebu nenuklearnog oružja u napadima na Ukrajinu.

– Mislim da se to neće dogoditi iznenada – rekao je Nikolaj Sokov, koji je bio uključen u pregovore o kontroli naoružanja dok je radio u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova. Putin se možda nada da će same prijetnje usporiti opskrbu Zapada oružjem iz Ukrajine i kupiti vrijeme za obuku dodatnih 300.000 vojnika koje mobilizira.

error: Content is protected !!