Vijesti

MLIEKO JE NAJBOLJA NAMIRNICA KOJA POSTOJI

Tako je, ali samo u slučaju da se radi o teletu! Ljudsko telo može najkasnije do druge godine života da vari mleko. Posle toga se u telu više ne proizvodi enzim laktaze, koji razgrađuje laktazu u mleku. Mleko je još jedan osnovni uzrok nastajanja celulita. To je isto kao kada telo pokušava da iskoristi plastiku. I još mnogo gore. Iz izvesnih razloga, jer ne zna šta će s njime, telo uskladištava nesvarljive sastojke bilo gde u telu; kod žena negde na donjem delu leđa ili na butinama. Kod mene su se pojavljivali prištevi i veliki čirevi.

Tek kada sam prvi put postio, palo mi je u oči da više nemam prišteva i tako je izazivač bio prepoznat. Jedino ikada popijeno mleko trebalo bi da bude mleko vlastite majke u toku prve dve godine života, jer je neophodno i zdravo. Ostala mleka su za telad, a ne za ljude. Čovek je u stvari jedino stvorenje koje pije mleko i to mleko jedne druge vrste. Da, ali odakle da dobijem sada svoj kalcijum? Kalcijum je veoma važan za kosti i zube. Svakako ne iz kravljeg mleka! N

ama je, na žalost, vrlo uspešno sugerisana misao da je mleko, zato što je tako belo, siguran izvor kalcijuma. Onda i u majonezu ima mnogo kalcijuma, mogao bi čovek da pomisli, zar ne? Uzmite samo malo ulja i vode, pomešajte u posudi za pravljenje koktela, dodajte, možda, nekoliko kapi žumanca kao rastvarač, mešajte i imaćete tečnost koja je bela kao mleko. Svaka emulzija je bela. To u prvom redu nema nikakve veze sa sadržinom kalcijuma, već sa prelamanjem svetlosti. Prerađeno mleko nije nikakav izvor kalcijuma, već njegov pljačkaš!

Dokazano je da kalcijum iz mleka telu uopšte ne koristi, jer posebno prerađeno mleko spada među izazivače kiselosti, pa je zato sklono da uzima kalcijum iz tela da bi došlo do neutralizacije kiselina. U trgovini ste vi važni samo kao potrošači, vaše zdravlje trgovcu uopšte nije važno. Dobro upotrebljivi kalcijum se obilno može dobiti iz povrća, a ne iz mleka, pa ga tamo i potražite! Kod oko 8 hiljada Kineza iz poljoprivrednog kraja, koji ni mleko ni sir ne poznaju kao izvore kalcijuma, istraživači su ustanovili da nemaju znakova osteoporoze, koja je kod nas tako široko rasprostranjena.

Oni su pokrivali svoje potrebe u kalcijumu samo iz biljne hrane. Istovremeno se kod te grupe (ali i kod dela Japanaca i Afrikanaca) zapazilo kasnije pojavljivanje menopauze (neki su dobijali menopauzu tek u 7o godini života, iako se u javnosti o tome nije govorilo) i osetno sporije starenje (jedva da imaju bora ili sede kose). Zašto ne bismo i mi na Zapadu mogli pokrivati svoje potrebe za kalcijumom iz biljnih izvora?

Kalcijum se normalno kreće iz creva u krvne sudove i odatle, na primer, u zajedništvu sa fosforom u kosti. Kisela metabolička sredina neutralizuje kalcijum najvećim delom da bi izgladila nove prilive kiselina u telo. Obrađeno mleko stvara jednu toliko kiselu sredinu da se prilikom metabolizma mleka više kalcijuma troši, nego što se stavlja na raspolaganje telu. Eto, zaista je veoma lako dokazati škodljivost mleka, zar ne? Isto je tako i sa nepodnošljivošću laktoze: nepodnošljivost laktoze je u mnogim narodima široko rasprostranjena i pogađa pripadnike raznih naroda koji žive u Americi.

Ima je oko 95 posto Azijata, 74 posto Indijanaca, 70 posto Afrikanaca, 53 posto Južnoamerikanaca, i 15 posto Evropljana. Pojavljuju se i razni simptomi ove nepodnošljivosti, kao što su problemi sa želucem i crevima, proliv i nadutost, što je znak da te osobe nisu u stanju da proizvode enzime koji prerađuju mlečni šećer. Zatim se kod osoba koje troše mleko, osim tih neželjenih simptoma, zapaža i opasnost da dobiju druge hronične bolesti i teškoće. „Mit, da je osteoporoza izazvana nedostatkom kalcijuma, izmišljen je da bi se bolje prodavalo mleko i preparati kalcijuma. Jednostavno to nije istina! Žene u Sjedinjenim Državama uzimaju najveću količinu kalcijuma na svetu i uprkos tome procenat osteoporoze kod njih je među najvišima u svetu. Trošenje još većih količina mlečnih proizoda i preparata kalcijuma ne bi apsolutno ništa u tome promenilo.“ (DR John McDougall, „McDougall Program for Women“)

error: Content is protected !!