VJEROVALI ILI NE, Evo šta se na pijaci u Banjaluci može kupiti za pola eura!

Vjerovali ili ne, na banjalučkoj gradskoj pijaci prodaju se tri zelena luka po cijeni od jedne konvertibilne marke!

Prodavačica, koja je tvrdila da je povrće dopremljeno iz njene bašte u blizini Čelinaka, stavila je karticu na policu na kojoj je pisalo “domaće, neprskano”.

U stvari, ona prodaje samo “povrće”, a prodaje i šaku peršuna i zelene salate, samo 200g po porciji. Također prodaje i ljubičasti i bijeli mladi luk i prodaje ih u “pakovanjima” od tri po 2 marke.

– Vjeruj mi, sve ću prodati za sat vremena. Nemam puno povrća. Rastem za sebe i svoju djecu, oni će uništiti. Ostatke nosim na pijacu i skoro sve prodajem svojim kupcima. Dolazim samo dva puta sedmično – rekla je starica.

Cijene hrane u Republici Srpskoj su u porastu posljednjih godinu i po dana. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, cijene hrane u martu su u prosjeku porasle za 20,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rast cijena hrane glavni je faktor visoke inflacije u Republici Srpskoj.

Dok su cijene pšenice pale u posljednjih nekoliko mjeseci, cijene hrane nisu stagnirali.

Zato nije nimalo iznenađujuće što je istraživanje jedne institucije pokazalo da su građani srpske nacionalnosti kao najveće probleme identifikovali slabljenje kupovne moći i inflaciju.

fullbrightscholarships