Zanimljivosti

LJUBAV PREVAZILAZI GRANICE: Albanka se udala za Srbina i prešla u pravoslavlje, sada se osjeća Srpkinjom!

Prethodno je mlada po vlastitoj želji prešla u pravoslavlje, a svatovi su nakon crkvenog vjenčanja prošli ulicama Leposavića.

Albanka iz Drača, Mira Dreaj, udala se za Srbina Dejana Slavkovića, rodom iz Đakovice, nakon što je odlučila da pređe u pravoslavlje. Njihova ljubavna priča počela je sasvim slučajno, na ljetnjoj manifestaciji u Draču, gdje su se sreli na obali mora dok je Mira šetala s prijateljicama, a Dejan s kolegama s posla.

Romantičan početak i ljubav na prvi pogled

Bilo je to ljetnje veče kada su se njihove sudbine ispreplele. Mira je, sa svojim osmijehom i veselim duhom, odmah privukla pažnju Dejana, koji je tada boravio u Draču zbog poslovnog seminara. Prva iskra među njima zapalila se tokom razgovora o zajedničkoj ljubavi prema historiji i tradiciji. Dejan je Miri pričao o svojoj porodici iz Đakovice, dok je Mira dijelila priče o svojoj porodici iz Drača, koja je vijekovima čuvala svoje korijene uprkos izazovima.

Njihovo poznanstvo preraslo je u duboku vezu tokom narednih mjeseci. Svaki vikend Dejan bi putovao iz Đakovice u Drač, ili bi se sastajali na neutralnom terenu, istražujući ljepote Balkana zajedno. Njihova ljubav je jačala, a Dejan je jednog dana predložio Miri da posjeti njegov rodni kraj i upozna njegovu porodicu.

Odluka iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji

Mira je bila oduševljena kada je stigla u Đakovicu. Srdačnost i gostoprimstvo Dejanove porodice dodatno su je uvjerili u ispravnost njenog izbora. Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog razmišljanja i razgovora s Dejanom, Mira je odlučila da pređe u pravoslavlje, ističući kako je to njen način da se poveže sa svojom historijom i precima, koji su takođe bili pravoslavni.

Ceremonija vjenčanja održana je u prelijepoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova u Sočanici. Crkva, okružena zelenilom i mirom, bila je savršeno mjesto za njihov sveti čin. Mira je nosila tradicionalnu bijelu vjenčanicu sa detaljima koji su simbolizovali jedinstvo njihovih kultura. Dejan je bio u tradicionalnoj srpskoj nošnji, s ponosom pokazujući svoje naslijeđe.

Proslava u Leposaviću i poruke mira

Svadbeno slavlje organizovano je u raskošnoj sali Vile „Kristina“ u Leposaviću, gdje su se okupili brojni gosti iz oba kraja. Svatovi su, nakon crkvenog vjenčanja, prošli ulicama Leposavića, slaveći ljubav i jedinstvo. Prošli su pored zgrade opštine gdje su trajali protesti Srba koji su tražili odlazak specijalnih jedinica kosovske policije, ali to nije umanjilo radost dana. Svuda su se mogli čuti smijeh i pjesma, a prolaznici su im čestitali, diveći se njihovoj hrabrosti i ljubavi.

„Za Dejana sam se udala iz ljubavi. Upoznali smo se u Draču. Naše poznanstvo i druženje trajalo je šest mjeseci. Srećna sam što se vraćam u vjeru predaka. Ja se sada osjećam Srpkinjom. Mnogo je u Albaniji ljudi koji su porijeklom Srbi, a to i ne znaju, ili im je do sada bilo zabranjeno da znaju“, kazala je Mira sa suzama radosnicama u očima, dok je zahvaljivala gostima na podršci.

Dejan nije krio zadovoljstvo što su stali pred oltar. „Hvala Miri što je pristala da budemo jedno. I da nije prihvatila moju vjeru, ne bih se ljutio. To je njena želja bila. Rekla mi je – želim da ti rađam djecu kao pravoslavna na tvom Kosovu i učinila me presrećnim“, kazao je Dejan, dok je prolazio kraj ograde ispred zgrade Opštine Leposavić, iza koje su pripadnici Kfora koji razdvajaju okupljene Srbe i novog gradonačelnika koji već sedmicama ne izlazi iz uzurpiranog objekta lokalne uprave u centru grada.

Pogled u budućnost

Mira i Dejan planiraju zajednički život u Đakovici, gdje će graditi svoju porodicu i očuvati tradicije oba naroda. Njihova priča postala je simbol ljubavi koja prevazilazi granice i predrasude, donoseći nadu i inspiraciju mnogima na Balkanu. Kroz ljubav i poštovanje, Mira i Dejan pokazuju da su jedinstvo i harmonija mogući, čak i u najizazovnijim vremenima.

error: Content is protected !!