Vijesti

DODIK KRIJE NEIZDRŽIV DUG: Danas je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku

Savezni javni dug je na kraju 2022. godine činio 25,66% ostvarenog BDP-a u 2021. godini, što čini oko 23,22% procijenjenog BDP-a u 2022. godini, što je znatno niže od ostvarenog BDP-a u 2021. godini. Javni dug Srba Republike je oko 43%.

BDP Federacije je dvostruko veći od BDP-a Republike Srpske. Prema zvaničnim podacima, BDP FBiH u 2021. godini iznosiće 25,2 milijarde km, a Republike Srpske 12,5 milijardi km. BDP FBiH u 2022. procjenjuje se na 28,62 milijarde DM i 14,24 milijarde DM.

Javni dug Srba po glavi stanovnika je oko dva puta veći od duga Federacije Bosne i Hercegovine. Činjenica je da do kraja 2022. godine Federacija ima dug po stanovniku od 2.986 KM, dok Republika Srpska ima dug po stanovniku od 5.633 KM.

U strukturi javnog duga BiH Federacija BiH čini 50%, Republika Srpska 49%, a preostalih 1% je javni dug institucija BiH i Brčko Distrikta. Iako FBiH i Republika Srpska imaju skoro isti nominalni iznos javnog duga do kraja 2022. godine, budući da je BDP FBiH znatno veći od BDP-a drugog entiteta, u odnosu na Republiku Srpsku, federalni realni dug je znatno manji, prenose Vijesti.ba.

Osim toga, rezultati prethodnih aukcija su pokazali da je stopa zaduživanja Republike Srpske dvostruko veća od stope zaduživanja FBiH. Prije nekoliko dana objavljeno je da planira izdati 25 miliona konvertibilnih obveznica početkom maja i izdati nove obveznice sa kamatnom stopom od 5,8%.

U 2022. godini Republika Srpska će se raznim sredstvima zadužiti za oko 700 miliona konvertibilnih maraka, što je više od četiri puta više od duga Federacije Bosne i Hercegovine u istom periodu. Ove godine će biti problema jer dospijeva 1,2 milijarde konvertibilnih maraka, što čini petinu budžeta.

Hrvarski portal Index podsjeća kako je Agencija Standard & Poor’s u februaru ove godine nakon analize ekonomske situacije RS-u potvrdila kreditni rejting “B” sa stabilnim izgledima. To je duboko u području “smeća”, s procijenjenim velikim rizikom da se dug ne vrati.

Prema zvaničnim podacima, privreda Federacije Bosne i Hercegovine je dvostruko veća od privrede Republike Srpske.

Kada se podvuku granice, poslodavci u saveznoj državi zarađuju 67,9 milijardi DM u 2022. godini, a srpski biznisi 29,4 milijarde DM. Govoreći o dobiti, dobit saveznih preduzeća iznosila je 4,8 milijardi maraka, a srpske privrede 2,7 milijardi maraka.

Danas je FBiH za RS ono što je Zapadna Njemačka za Istočnu, u ekonomskom smislu, a na sceni je sličan (mada ne i zakonski definiran) „princip solidarnosti“ prema kojem FBiH zapravo provodi Republika Puška. na svojim “leđima”. Zbog nepravedne raspodjele prihoda UIO u Bosni i Hercegovini, milijarde kilometara “prelile su se” iz Federacije BiH u Šri Lanku u samo nekoliko godina.

Posebno veliki problem u Republici Srpskoj je što je gotovo jednak broj radnika i penzionera, sa svega nekoliko hiljada radnika više nego penzionera.

To je razlog velike imigracije, pa je ona sa prethodnih 1,4 miliona stanovnika (2004. godine) pala na nešto više od 1,12 miliona stanovnika u 2019. godini.

S obzirom na podatke koji pokazuju da će se u RS-u 2022. godine roditi 9.118 djece, a 16.263 umrlo, stvari će se dugoročno pogoršati, piše Index.hr.

Hrvatski portal podsjeća da je Ustavni sud BiH presudio da je vlasnik imovine u Bosni i Hercegovini država Bosna i Hercegovina, što pokazuje da Republika Srpska i Federacija BiH mogu koristiti samo imovinu i ne upravljati time. To je problem za Milorada Dodika jer je vjerovatno da će prodaja imovine biti neophodna kako bi se smanjio dug entiteta RS.

Back to top button
fullbrightscholarships