Vijesti

Ako Rusija pokrene nuklearni rat, SAD ima ove 3 opcije na raspolaganju!

U slučaju da Rusija odluči pokrenuti nuklearni rat, SAD bi imao samo nekoliko mogućih opcija za odgovor.

Politolog i bivši oficir CIA-e Metju Kronig rekao je da će Sjedinjene Države prvo morati da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od takvog poteza.

“Ali ako Putin nastavi koristiti nuklearno oružje, onda će Sjedinjene Države biti u nevolji”, rekao je.

Nakon što je Putin izrekao nuklearnu prijetnju, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da američki zvaničnici razmatraju moguće odgovore na rusku eskalaciju, ali nije rekao kakav bi to bio odgovor.

Kroenig tvrdi da ako američka strategija odvraćanja ne uspije iz bilo kojeg razloga – možda zato što se Putin osjeća stjeranim u ćošak i nema druge opcije da se predstavi kao pobjednik u ratu – onda bi Bidenova administracija trebala provesti svoju prijetnju odvraćanjem.

“Mislim da se Bidenova administracija nije odlučila i vjerovatno neće dok ne upotrebi nuklearno oružje”, rekao je, komentirajući mogući odgovor SAD-a.

Tri opcije

U prvom scenariju, prema Kroenigu, “Bajden bi izbjegao rat s Rusijom.” Međutim, vjeruje da bi mnogi, uključujući njega samog, tvrdili da reakcija nije bila dovoljno snažna.

“Razgovarali smo o katastrofalnim posljedicama, a onda smo odgovorili sankcijama – to je bio slab odgovor”, rekao je. Takav odgovor bi poslao poruku Putinu da može pokrenuti drugi, treći i četvrti nuklearni napad bez posljedica.

“Zalažem se za direktni američki konvencionalni vojni napad na Rusiju”, rekao je Kroenig. “Mogla je direktno gađati snage koje su pokrenule napad. Mogla je gađati i Ukrajinu ili druge ruske vojne ciljeve u Crnom moru.”

Treći svjetski rat

U drugom scenariju, rat bi se mogao pretvoriti u Treći svjetski rat, jer bi američki napad na Rusiju mogao dovesti do odmazde Moskve.

Treći odgovor se može zagovarati, rekao je Kroenig za Newsweek.

“Strateg može reći Bajdenu da se nuklearno oružje koristi prvi put od Drugog svjetskog rata. Uvijek se pretpostavljalo da ćemo na nuklearni napad odgovoriti nuklearnim oružjem. Moramo koristiti nuklearno oružje da odgovorimo na obnovu nuklearnog odvraćanje.”

Kroenig, međutim, ne misli da će Bajden krenuti tim putem, barem ne u početku.

U trećem scenariju, SAD odgovaraju na nuklearni napad s drugom stranom, pokrećući nuklearni rat.

Kroenig je dodao da postoji realna mogućnost da Putin izvede nuklearni napad.

“Ne mislim da je to laka odluka za Putina. Mislim da okleva. Mislim da je s jedne strane zabrinut da bi upotreba nuklearnog oružja mogla dovesti do velikog odgovora SAD i NATO-a koji bi on radije izbjegao. S druge strane, on gubi ovaj važan rat upravo na svojoj granici. Mislim da on vidi stratešku i vojnu korisnost upotrebe nuklearnog oružja da preokrene tok rata. Mislim da se još nije odlučio.”

Back to top button
fullbrightscholarships