Region

Thaci: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

Priština razumije odluku španskog premijera Mariana Rahoja da ne prisustvuje samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, ali “Kosovo nije Katalonija”, izjavio je kosovski predsjednik Hashim Thaci.

“Naravno, ni u kakvim okolnostima, ne mogu da se povuku paralele između nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija”, rekao je Thaci na marginama samita u Sofiji za briselski portal “Euractiv.com”.

Rahoj je, podsjeća taj portal, na samitu EU 23. marta rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU i Zapadnog Balkana zato što ne želi da sjedi za istim stolom sa Kosovom, što Thaci komentariše, prenosi Tanjug.

“Razumijemo osjetljivost ovog pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Prije ili kasnije svi ćemo biti članice jedne velike porodice, Evropske unije”, rekao je Thaci.

Portal navodi i da prije toga, a kao uslov za pridruživanje Srbije EU, možda 2025. godine, Srbija i Kosovo treba da riješe mnoga neriješena pitanja.

Dodaje se da su mnogi posmatrači u Sofiji primjetili da je paradoksalno što, za razliku od Španije, Srbija nema problem da sjedi za istim stolom sa Kosovom ili da se rukuje sa kosovskim liderima.

(Vijesti.ba)

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh