Biznis

Tekstilna industrija BiH: Radnike plaćaju 500 KM, a kaput prodaju za 400 eura

Tvornice širom BiH proizvode robu za neke od vodećih svjetskih modnih marki. Dok komadi garderobe po buticima širom svijeta koštaju po nekoliko stotina ili tisuća eura, radnici u tekstilnoj industriji su među najmanje plaćenima i često im primanja ne pokrivaju ni osnovne životne potrebe.

Vlasnici i direktori tvornica rado se hvale otvaranjem novih radnih mjesta kao i ugovorima sa svjetskim partnerima, ali, po pravilu, nikada u javnosti ne govore o visinama plaća, piše BiznisInfo.ba.

Jedan od rijetkih koji je prekršio ovaj “zavjet šutnje” je Obradin Božić, zamjenik direktora u tvrtki “Kristin Mod” iz Lopara, koja zapošljava 65 radnika i traga za još 20.

Koriste tešku situaciju

On je novinarima kazao da su plaće radnicama u ovoj tvrtki 500 KM. Istovremeno se pohvalio da rade za francuske modne kuće kao što su “Tara Jarmon”, “Antonele”, “Karol” i druge.

Na internet stranici modne kuće “Tara Jarmon” vidi se da, naprimjer, kaputi i jakne koštaju u prosjeku oko 400 eura, bluze i suknje se kreću do 100 do 300 eura itd.

Drugim riječima, samo od jednog prodatog predmeta može se isplatiti više od jedne radničke plaće.

Naravno, ne ide sav novac vlasniku tvornice, jer vjerojatno najveći prosjek uzima strani partner. Bez obzira na to, radnici s pravom smatraju da njihov rad vrijedi mnogo više.

Vlasnici tvrki koriste tešku ekonomsku situaciju, visoku stopu nezaposlenosti, ali ujedno i radničku neorganiziranost i nisku svijest o radničkim pravima.

S druge strane, sve češće se pojavljuju tvrtke koje tvrde da ne mogu naći dovoljno radnika. Iako se to u javnosti ne želi kazati, uglavnom je riječ o tome da radnici odlaze zbog niskih primanja i loših uvjeta rada.

Pomaci u nekim tvornicama

U nekim drugim granama industrije, naprimjer u tvornicama namještaja, neke tvrtke već nude znatno više plaće kako bi privukle radnike.

Npr, tvrtka “Sinkro” u siječnju je raspisala oglas za 50 radnika uz startnu plaću od 800 KM (neto), što je otprilike na razini prosječne plaće u državi.

Ostaje da se vidi hoće li plaće u tekstilnoj, ali i metalskoj industriji u BiH pratiti razvoj tvrtki koje su u ekspanziji i koje svoje proizvode dobro naplaćuju na svjetskom tržištu.

U međuvremenu, radnicima preostaje da se što bolje organizira kroz sindikalne organizacije i da izađu pred poslodavce s realnim zahtjevima koji neće ugroziti stabilnost tvrtke i proces proizvodnje, ali će njima vratiti dostojanstvo.

Popularno

Na vrh