Rukomet

Švicarci poslali još jednu tužbu EHF-u: “Šta je sljedeće?”

Švicarski savez poslao još jednu tužbu Evropskoj rukometnoj federaciji u vezi sa utakmicom između BiH i Švicarske. Rezultat prve utakmice bio je 21:15 za Bosnu i Hercegovinu.

“U najnovijoj dopuni žalbe koju je Švicarska uputila prema EHF-u, a koja nam je dostavljena, Švicarci navode da je igrač Tomislav Nuić bitno uticao na konačan rezultat od 6 golova razlike, svojim doprinosom u igri u odbrani, iako je na terenu proveo minimalno vrijeme prije nego je dobio administrativni crveni karton”, navedeno je iz Rukometnog saveza BiH.

Novi rok za očitovanje reprezentacije BiH je 12. februar nakon kojeg tročlana komisija EHF-a treba da donese odluku o protivniku utakmice baraža za SP protiv velesile Norveške.

“Naša reprezentacija se već očitovala po ovoj tužbi. Šta li je sljedeće?”, pitaju se u Savezu.

Problem je nastao onog trenutka kada se Nuić upisao u listu strijelaca. Zapisničar je ustanovio da Nuića nema na glavnom spisku koji je upisao delegat susreta, Slovenac Darko Repenšek. Za posljedicu, Nuić je dobio crveni karton i automatsko isključenje sa susreta.

U cijeli slučaj su se odmah uključili predstavnici Rukometnog saveza BiH i ustanovljeno je da je do greške došlo na tehničkom sastanku prilikom upisivanja igrača u službeni zapisnik gdje je krivicom slovenačkog delegata ime Tomislava Nuića greškom izostavljeno.

Švicarci smatraju da bi trebalo zanemariti rezultat postignut na terenu uprkos tome što predstavnici reprezentacije BiH nisu direktno krivi za bilo kakav propust, čak i nakon što je delegat priznao svoju grešku.

Ukoliko EHF odbaci žalbe Švicaraca i presudi u korist Rukometnog saveza BiH, rukometna reprezentacija BiH trebala bi u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine trebala igrati protiv aktuelnog vicešampiona svijeta Norveške, dok će jedan od najzanimljivijih duela odigrati Hrvatska i Crna Gora.

Evropu će na Svjetskom prvenstvu početkom naredne godine predstavljati 13 reprezentacija, a plasman su već osigurali domaćini Njemačka i Danska, te aktuelni svjetski šampion Francuska. Ostalo je još deset upražnjenih mjesta, jedno za najbolje plasiranu selekciju na EURO 2018 i devet pobjednika duela u baražu.

Prve utakmice baraža igraće se u periodu od 8. do 10. juna, a revanši od 12. do 14. dana šestog mjeseca ove godine. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj na programu je od 10. do 27. januara 2019. godine.

Popularno

Na vrh