Region

Nude besplatan smještaj na moru za djecu sa poteškoćama u razvoju

Besplatan smještaj na moru mnogima se čini kao san, a zahvaljujući “Iznajmljivačima sa srcem”, za porodice sa djecom sa djecom sa poteškoćama u razvoju ili teškim oboljenjem, to može da bude stvarnost.

Vjera Matulić iz mjesta Postira, na ostrvu Braču, u Hrvatskoj, i ove godine pokazuje humanost i iznajmljuje besplatno svoj stan djeci sa poteškoćama i njihovim porodicama.

Matulićeva je pokrenula Facebook stranicu “Iznajmljivači sa srcem”, čiji je i administrator, gdje svi zainteresovani mogu da poklone svoj smještaj na nekoliko dana potrebitoj djeci i gdje porodice mogu da rezervišu besplatan smještaj.

Matulićeva kaže da nije imala velike planove i da se sve gotovo slučajno desilo i proširilo samo od sebe.

“Od trenutka kada sam došla na ovu ideju, sve se spontano zakotrljalo i dogodilo se jako brzo”, priča Matulićeva.

Prošle godine je preko grupe “Iznajmljivači sa srcem” više od 650 porodica iz regiona ljetovalo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a od toga 80 porodica iz BiH.

“Ove godine mnogi se vraćaju kod istih iznajmljivača, a stalno nam se javljaju i novi iznajmljivači. Do sada je 28 obitelji iz BiH napravilo rezervaciju”, kaže Matulićeva.

Dodaje da je jedini uslov za besplatno ljetovanje da roditelji i skrbnici nakon dogovora sa iznajmljivačem, obavezno u privatnoj poruci grupi pošalju nalaz djeteta, ne stariji od šest mjeseci, gdje se jasno vidi dijagnoza. Pored toga, treba da pošalju broj mobilnog telefona, adresu stanovanja i da navedu koliko članova dolazi.

“Prošle godine su ljudi zloupotrebljavali grupu samo da nađu besplatan smještaj. Molimo sve da to više ne rade. Zato insistiramo na slici dijagnoze”, ispričala je Matulićeva.

Takođe, roditelji i skrbnici ne smiju rezervisati smještaj istovremeno na više mjesta.

“Rezerviranjem istodobno na više mjesta zakidaju se druga djeca, a mi to lako uočimo u evidenciji. To je kršenje pravila i te obitelji odmah isključimo iz grupe”, upozorila je Matulićeva.

Stojanka Vidović iz Neuma kaže da ju je ideja Matulićeve oduševila i da se zbog toga pridružila grupi “Iznajmljivači sa srcem”.

“To je prekrasan osjećaj. Lani je kod nas bila jedna obitelj, a ove godine su dvije obitelji već napravile rezervaciju”, rekla je Vidovićeva i dodala da joj dolaze porodice sa djecom sa posebnim potrebama iz cijelog regiona.

Postupak oglašavanja na grupi je jednostavan. Svi zainteresovani iznajmljivači na zidu grupe postavljaju oglas sa osnovnim podacima.

“Bitno nam je da iznajmljivači napišu koliko soba izdaju i termin od kada do kada. Dobro je naglasiti ako ima stepenica ili uzbrdica”, pojasnila je Matulić.

Dodaje da će grupa nastaviti s radom sve dok ima zainteresovanih iznajmljivača.

IZVOR; Nezavisne novine

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh