Europa

Njemačka šalje policajce i u BiH?

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) najavio je da bi njegova zemlja mogla poslati policiju u Albaniju, pa čak i Bosnu i Hercegovinu, da bi se osigurao prekid migrantske rute.

Govoreći na pres-konferenciji s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom (Sebastian), on je rekao da je vlada njegove zemlje zainteresirana da posebno albanska granica ostane nepropusna i da se time prekine migrantski val.

Zehofer je istakao i da Austrija, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, planira snažno raditi na rješavanju najnovije migrantske krize.

Kurz je istakao da se nada da će uskoro vidjeti ojačan FRONTEX, agenciju EU koja se bavi zaštitom granica, te njegovo odlučno djelovanje u regionu zapadnog Balkana.

– Iako je ruta preko zapadnog Balkana za izbjeglice bila uspješno zatvorena 2016. godine, sada svjedočimo novom razvoju duž albanske rute. Važno je ne čekati do dođe do katastrofe, već na vrijeme poduzeti potrebne mjere – rekao je Kurz.

Dodao je da Austrija podržava aktivnosti albanske vlade u borbi protiv ilegalne migracije.

Ministar Zehofer je istakao da Njemačka snažno podupire aktivnosti Austrije.

Njemački mediji javljaju i da Kurz nije govorio o planovima EU da se u Albaniji formiraju prihvatni centri za migrante. Austrijski kancelar je sinoć u intervjuu za ORF izjavio da se radi o “veoma povjerljivim” planovima o kojima se tek razgovara.

Ideju da se u Albaniji naprave prihvatni centri za migrante podržalo je nekoliko država EU.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh