Video

Neobičan život “čovjeka zmije”: On se rodio bez ruku i nogu

Iako je rođen bez ruku i nogu, Princ Randijan naučio je biti samostalan, a za život je zarađivao kao ‘freak show’.

Princa Randijana, čije pravo ime nije poznato, zvali su ‘čovjek zmija’, ‘čovjek gusjenica’ ili ‘ljudski torzo’.

Nastupao je u jednodijelnom kostimu u kojem je izgledao kao zmija. Ljude je zabavljao radeći, njemu uobičajene stvari kao što je motanje cigarete.

Naime, sve to je radio samo ustima pa je mogao smotati i zapaliti cigaretu šibicom služeći se samo usnama, zubima i jezikom. Osim toga, govorio je i četiri jezika, hindi, njemački, engleski i francuski. Princ Randijan se pojavio i u filmu ‘Freaks’ iz 1932. godine.

Princ Randijan porijeklom je iz Nove Gvajane, a u SAD ga je 1889. doveo P. T. Barnum, kojeg je fasciniralo kako se, tada 18-godišnjak, dobro prilagodio svakodnevnom životu unatoč tjelesnom nedostatku.

“Čovjek zmija” imao je porodicu, suprugu Sarah i četvero djece.

Uprkos svojoj abnormalnosti, Randijan je živio prilično normalan život, piše “All That is Interesting”. S porodicom je živio u mirnom komšiluku Plainfielda u Nju Džersiju. Ovladao je svim vještinama koje su mu bile potrebne da živi normalno i održava higijenu. Naučio je slikati i pisati, ali i brijati se. Fiksirao bi britvicu, a pomicao lice. Drvenu kutiju u kojoj je držao svoju opremu za brijanje, slikanje i motanje cigareta je navodno konstruirao sam, a čak je imala i bravu.

Randijan je nastupao više od 40 godina i preminuo je svega nekoliko sati nakon svog posljednjeg nastupa. Imao je 63 godine tog 19. decembra 1934. godine, kada je dobio srčani udar.

Avaz.ba

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh