Svijet

Kimovi tjelohranitelji apsolutni hit u Singapuru

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un sastao se s premijerom Singapura Li Hsijen Lungom uoči historijskog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), 12. juna na singapurskom otoku Sentosa.

Kim se široko osmjehivao tom razgovora s Lijem, prenijela je agencija AP.

Kim je Liju rekao: “Cijeli svijet posmatra historijski samit između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, i zahvaljujući vašim iskrenim naporima…u mogućnosti smo da završimo pripreme za historijski samit.”

Kim je doputovao privatnim avionom “boing 747” kompanije “Air China” na aerodrom “Čangi” i po dolasku u Singapur sastao se s ministrom vanjskih poslova tog grada-države Vivijanom Balakrišnanom.

Lidera Sjeverne Koreje je i ovog puta pratilo osiguranje kojem je zaduženje da trči pored automobila u kojem se Kim nalazi.

Svaki potez sjevernokorejskog lidera pratit će 3.000 novinara okupljenih u Singapuru kao i znatiželjnici širom svijeta.

Američka agencija navela je da je to odraz intenzivne globalne radoznalosti zbog iznenadnog Kimovog okretanja ka diplomatiji posljednjih nekoliko mjeseci, nakon nekoliko nuklearnih i raketnih ispitivanja u Sjevernoj Koreji prošle godine što je izazvalo ozbiljne strahove od rata.

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje i transformiranja te izolirane zemlje, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

Izvor:Informer.rs.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh