Politika

Dodik napravio diplomatski skandal na obilježavanju sjećanja na žrtve Jasenovca

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save obilježen je dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u periodu od 1941. do 1945.

Manisfestaciju je obilježio svojevrstan diplomatski skandal, a glavni akter bio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, piše Index.hr.

Naime, predsjednik Republike Srpske odbio je pozdraviti američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack, a pritom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatama.

Kao i prošle godine Dodik je “preskočio” američku ambasadoricu Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ove sedmice u intervjuu za televiziju N1 potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh