Lifestyle

Dijeta bez ugljenih hidrata je veoma OPASNA, evo i zbog čega

Dijeta bez ugljenih hidrata je ishrana bez: žitarica, hleba, krompira, slatkiša, čokolade i ostale hrane koja sadrži brašno i šećer.

Zvuči korisno, a da li je takva ishrana bezbedna za telo, saznali smo od nutricioniste.

Nedostatak energije i snage

Kompleksni ugljeni hidrati, kao što su hleb od celog zrna i kaše, vrše energetsku funkciju. Kada ih izbacite iz ishrane, dolazi do zamora, pospanosti i odsutnosti jer je telo lišeno izvora energije.

Skok šećera u krvi

Zbog nedostatka ugljenih hidrata, nivo šećera u krvi pada, a kada želimo da ga podignemo – jedemo bombone ili čokoladu… Ali, jednostavni ugljeni hidrati povećavaju nivo šećera jako brzo nakon čega naglo pada. Takve oscilacije su izuzetno štetne za telo.

Složeni ugljeni hidrati – polako podižu šećer u krvi i daju trajni osećaj sitosti, jer polako i duže povećavaju nivo šećera u krvi i postepeno ga smanjuju.

Imunitet

Jedna od funkcija ugljenih hidrata je zaštitna. Jednom kada isključite iz ishrane složene ugljene hidrate – imunitet slabi.

Zašto su ugljeni hidrati važni?

Hleb od celog zrna pšenice je izvor vlakana. Pomaže u uklanjanju otpadnih proizvoda iz tela, poboljšava metabolizam, pomaže u smanjenju apsorpcije holesterola i jednostavnih ugljenih hidrata.

Veoma je važno da složeni ugljeni hidrati budu deo vaše ishrane.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh