Svijet

Američki ratni avion F-15 pao u blizini Okinawe

Ratni avion američkih zračnih snaga F-15 pao je u morskom prostoru otoka Okinawa, na jugu Japana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Specijalne zračne odbrambene snaga Japana i američka vojska saopćili su kako je u jutarnjim satima ratni avion F-15 koji je poletio iz američke zračne baze Kadena na Okinawi, pao 80 kilometara od otoka.

Pilot je skočio padobranom i spasio se, javlja japanska novinska agencija Kyodo.

Do nesreće je došlo tokom rutinskog leta za obuku, a stanje pilota kojeg su spasile japanske spasilačke službe je dobro.

Japanski zvaničnici zabrinuti su zbog učestalih helikopterskih i avionskih nesreća u blizini američkih baza u Japanu i opasnosti koju one predstavljaju po život civila.

Ministar odbrane Japana Itsunori Onodera zatražio je poduzimanje neophodnih sigurnosnih mjera i upozorio američku vojsku da radi na sprečavanju sličnih događaja.

– Ratni avioni američke vojske često su učesnici nesreća. Od naših saveznika tražimo da poduzmu mjere za sigurnost leta – rekao je Odonera.

Takeshi Onaga, guverner Okinawe, izjavio je kako ukoliko se slični incidenti nastavljaju događati, Japanci neće ispuniti obaveze prema djeci i budućim naraštajima.

– Ne mislim da postoji ijedna druga razvijena zemlja koja se suočava s ovakvim problemom – dodao je.

U posljednjih nekoliko godina oko otoka Okinawa, na kojem je smješten veliki broj američkih vojnika, svjedoči brojnim nesrećama ratnih aviona i helikoptera.

izvor:AA

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh