Connect with us

Lifestyle

Seksualno prenosiva bolest koju možda već imate, a ne znate

Objavljeno

on

Najnoviji izveštaj pokazao da nije ni čudo što je klamidija poznata pod nazivom “tihi ubica”…

Posljednji izvještaj Američkog centra za kontrolu bolesti je pokazao da jedna od sto osoba u Americi ima ovu zaraznu spolnu bolest. Jedna osoba možda zvuči i ne tako strašno, ali kada se napravi konačna računica to znači da više od 1.8 miliona ljudi u Americi ima klamidiju.

Klamidija je polno prenosiva bakterijska bolest koja često prolazi neprimjetno, a može da izazove hronične bolove, vanmateričnu trudnoću i neplodnost.

Ova bakterija se, međutim, ukoliko se pravovremeno otkrije, može izliječiti za par dana nekom od efikasnih terapija antibioticima.

“Kod oba spola, klamidija može ali i ne mora da izazove pad energije, kao i bolove, pogotovo tokom mokrenja, ali teško je odrediti da će to baš u vašem slučaju tako da se pokaže, jer nijedan simptom nije isklučivo njen i jasan pokazatelj da imate klamidiju”, izjavila je Mary Jane Minkin, profesor na Univerzitetu Yale.

Sprovođenje testova na klamidiju trebalo predložiti ženama koje pripadaju rizičnoj kategoriji (više partnera tokom godine, neobrazovane žene…) već tokom posjete ljekaru opšte prakse i ginekologu, a ne samo u specijalizovanim centrima.

Advertisement

POPULARNO

Copyright © 2018 MegaVijesti.com