Connect with us

Magazin

Jedan život, jedna ljubav: Ljubiša je volio samo jednu ženu, evo kako su se upoznali…

Objavljeno

on

Godišnjica smrti Ljubiše Samardžića obilježava se sutra, a nas je osmog dana septembra 2017. napustio u 80. godini.

Čovjek koji je svojim umijećem promijenio tok istorije jugoslovenske kinematogafije, nesebično se davao publici, a jednu Mirjanu volio je svim srcem. Takav je bio Smoki.

Glumac se rodio 19. novembra 1936. Nastavio bi se zatim u Jelašnici pored Niške banje gdje je Samardžić odrastao u rudarskoj porodici i naučio se radu, poštenju i skromnosti.

Nije krenuo očevim stopama, ali je rudarski radio cijelog života. Zato je uspio i da ostvari seriju uloga koju neki ne mogu da naprave ni za dva života.

Vrijedni Smoki se prvo iz Jelašnice uputio na studije prava u Beogradu, a onda je vođen ljubavlju prema glumi, upisao i završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju.

Advokatska profesija je sigurno mnogo izgubila, ali je jugoslovenska gluma dobila značajno ime.

Sve je zvanično počelo 1960. ulogom u filmu “Spletka i ljubav”, a završilo se njegovim autorskim djelom “Miris kiše na Balkanu”. Između su stali kultni naslovni, u koje spadaju ostvarenja “Prekobrojna”, “Smoki” (po kojem je dobio nadimak), “Bombaši”, “Valter brani Sarajevo”, “Boško Buha”, “Vruć vjetar”, “Policajac sa Pjetlovog brda”…. rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem, Borom Todorovićem, Milenom Dravić sa kojom je bio najzapaženiji glumački tandem u Jugoslaviji. Magiju koju su oni zajedno stvarali kasnije je objašnjavao riječima da su on i Milena bili veoma slični, oboje veliki radnici.

Glumački talenat Ljubiše Samardžića bio je udružen sa rediteljskim umijećem. Dar za režiju pokazao je u “Nebeskoj udici”, “Nataši”, seriji “Jesen stiže, dunjo moja”.

Primio je teške životne udarce. Doživio je da izgubi sina Dragana Samaradžića koji je prije više godina preminuo od raka.

Sa suprugom Mirom dobio je i kćerku Milenu, a djeca su mu podarila troje unučadi…

I volio je jednu Miru.

Jedan život, jedna ljubav, Ljubiši je bilo dovoljno

Kada bi se snimio film o ljubavnom životu Ljubiše Samardžića, glavnu žensku ulogu, jedinu ulogu, igrala bi njegova supruga Mirjana. Sreo ju je slučajno na Bledu. Bila je u to vrijeme srednjoškolka.

“Ljetovala sam na Bledu. On je bio na nekakvom odmoru i šetao. Moja sestra je rekla: “Pazi, Ljubiša Samardžić!”, ja sam odgovorila: “Baš me briga”. Njemu je navodno zapao za oko moj tranzistor, a tek onda ja. Poslije je rekao da lošiji tranzistor nije vidio u životu, a ja se nadam ni bolju ženu ”- ispričala je Mirjana za “Start” 1970. godine.

Znali su da prepoznaju ljubav pa su se brzo vjenčali i u braku ostali pet decenija.

“Kao što je ljubav presudna u životu junaka svih mojih filmova i serija, tako je i za mene bila presudna ljubav u izboru životnog saputnika. Zavolio sam prelijepu, šarmantnu, pametnu i premladu Miru iz čestite građanske porodice”.

Kada je otišao, Mira je o svom Ljubiši za “Novosti” rekla sljedeće:

“Svaka Ljubišina priča u javnosti počinjala je sa “moja Mira i ja”. Tako mi je stvorio, uslovno rečeno, i dosta “neprijatelja”. Ne vole svi to da čuju. Uvijek sam mu govorila, nemoj ljudima stajati na muku, mnogi nisu ostvarili neku svoju pravu ljubav, ni brak, ni sreću. Ono što mi privatno živimo je samo naše, tvoje i moje, i zašto time opterećuješ ljude. A on bi mi na to odgovorio: Bože, ženo, o čemu ti razmišljaš! Ali, Ljubiša je bio i vrlo tvrdoglav. Sada još uvijek ne mogu da povjerujem da je otišao zauvijek. I dalje mislim da sam ga ispratila na neki put, i da će se vratiti”.

Jedan život, jedna ljubav, Ljubiši je bilo dovoljno.

POPULARNO

Copyright © 2018 MegaVijesti.com